Huhuu

keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Keinumisen hyviä vaikutuksia

Aioin laittaa Seestelivingin Facebook-sivuille pienen päivityksen keinutuolissa istumisen eduista, mutta kun aloin kaivella nettiä, niitä löytyi niin paljon, että kokoan niitä pidemmästi tänne.

Keinumisella on tutkitusti monia terveysvaikutuksia. Mm. Ilkka Väänänen on tutkinut keinutuolissa "harjoittelun" vaikutuksia iäkkäämmillä ihmisillä ja havainnut, että keinuminen edistää jalkojen toimintakykyä ja lisää lihasten voimaa sekä vähentää turvotusta. Nancy M Watsonin tutkimusten mukaan keinuminen vähentää dementoituneiden vanhusten masennusta ja hermostuneisuutta sekä vähentää heidän kipulääkkeiden tarvettaan. Keinuminen vahvistaa mitattavasti myös vatsalihaksia, koska keinumisliike saadaan aikaan juuri vatsalihaksia käyttämällä. Puolen tunnin päivittäisellä keinumisella saadaan aikaan positiivisia vaikutuksia.

Yhdysvalloissa Anne Ayres on havainnut keinutuolissa keinumisella olevan positiivisia vaikutuksia sikiön hermoston kehittymiseen, ja suosittelee odottaville äideille 5-10 minuutin keinuntaa kaksi kertaa päivässä raskausviikosta 10 eteenpäin. Yhdysvalloissa on myös havaittu, että keinutuolissa keinumalla keisarinleikatut äidit paranevat nopeammin.


Tutkimusten mukaan keinuminen myös rauhoittaa ja helpottaa aistiyliherkkien lasten oloa. Keinuminen kehittää tasapainoa ja ADHD:sta kärsiville keinuminen tuo usein helpotusta. Liike lisää lasten oppimis- ja ongelmanratkaisukykyä sekä kehittää luovuutta ja itsetuntoa.

Tuoreille äideille iloinen uutinen on, että samalla kun on vauvan kanssa läheisessä kontaktissa ja vahvistaa raskauden jälkeen heikentyneitä vatsalihaksiaan, voi istua rauhassa hyvässä asennossa ja katsoa telkkua :) Isätkin tietysti hyötyvät istumisesta vauvansa kanssa mukavasti. Koska Syli-keinussa on niin hyvä istua, säästytään myös niska- ja hartiajumeilta, jotka muuten uhkaisivat imettäjää tai pulloruokkijaa. Tutkimusten mukaan rintamaitoakin heruu vuolaammin, kun äiti on rentoutuneessa olotilassa, ei joudu jännittämään lihaksiaan, eikä mihinkään satu. Seestelivingin Syli-keinutuoleja pääset ihailemaan täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti