Huhuu

keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Keinumisen hyödyt toimistoissa

Nykyään puhutaan ja kirjoitetaan paljon siitä, miten istuminen työpaikkojen toimistoissa, autoissa ja vielä illalla sohvalla tai tietokoneen ääressä on pahasta.
 
Camscanner0

Ratkaisuksi on tarjottu kävelykokouksia, seisontakokouksia ja kahvitaukojen viettämistä seisaallaan. Yksi ilmeinen ratkaisu ovat sähköpöydät, jotka yleistyvätkin työpaikoilla. Nykyteknologia on vastannut istumisen haittojen rummutukseen tarjoamalla kuluttajille aktiivisuusrannekkeita, joiden avulla omia pitkän istumisen jaksojaan voi yrittää vähentää. Puhelimiinkin on saatavissa muistutuksia, jotka tunnin välein kehottavat vaikkapa tekemään viisi kyykkyliikettä. Kaikkia näitä on kokeiltu oman työpaikkani toimiston väen keskuudessa, siitäkös se riemu repeää kun ihmiset vuoron perään nousevat kyykkyjään tekemään...

On myös lanseerattu termi "dynaaminen istuminen" (dynamic sitting), jolla tarkoitetaan istumista istuimella, joka mahdollistaa tai pakottaa istujan liikkumaan. Tasapainon ylläpitäminen lihaksilla, jalkojen liikuttaminen, asentojen helppo vaihtaminen, haitallisten asentojen estäminen, kaikki tämä luetaan dynaamiseksi istumiseksi. Staattinen istuminen on tämän vastakohta. Istutaan paikoillaan, samat lihakset kuormittuvat jatkuvasti ja selkärangan nivelet ovat pitkään samassa asennossa. Selkärangan nikamien staattinen kuormitus rasittaa välilevyjä, jotka painuvat kasaan. Seurauksena ovat nykyään niin tutut selän, niskan ja jalkojen kipuoireet.

Esimerkiksi jumppapalloa voidaan käyttää dynaamisena istuimena. Tietokonetta käyttävillä toimistotyöntekijöillä havaittiin kolmannes enemmän vartalon liikkeitä ja kaksi kolmasosaa enemmän lihasaktiivisuutta lantion alueella jumppapallolla istuttaessa verrattuna tavanomaiseen toimistotuoliin (Kingma, 2009).

Keinutuoli on yksi varhaisimmista dynaamisista istuimista. Keinumisen liike vaihtaa painopistettä selän nikamissa vähentäen paikallista kuormitusta. Lisäksi vartalon lihakset työskentelevät keinumisliikkeen aikaansaamiseksi. Asento vaihtuu vaivatta, nopeasti ja usein painopistettä hieman siirtämällä. Aktiivisuusrannekkeella tekemäni kokeilu myös paljasti keinumisen aktiiviseksi toiminnaksi. Nämä ominaisuudet tekevät keinusta varteenotettavan vaihtoehdon yritysten dynaamiseksi istuimeksi. Syli-keinussa myös jalkatuki nostaa polvet ylemmäksi, jolloin lantio ja alaselkä tulevat optimiasentoon ja rentoutuvat. Kauniisti kaartuvat käsinojat muodostavat Sylin ja ovat optimaalisella työskentelykorkeudella. Syli on lisäksi tosi kaunis!



 

 
Tunnettu amerikkalainen keinutuolin käyttäjä oli John F. Kennedy, jolle lääkäri oli määrännyt keinussa istumista selkäkipujen vuoksi. Keinussa onnistui työntekokin. John on vain joutunut nostamaan jalan toisen päälle saadakseen asiakirjat tarpeeksi ylös. Samalla alaselkään tulee turhaa kiertoa ja rasitusta. Sylissähän tämäkin ongelma on poistettu jalkatuen avulla! Polvien päällä paperit, tabletti tai läppäri nousevat sopivalle työskentelyetäisyydelle helposti.























Liike (juokseminen, keinuminen, hyppiminen, kiipeily jne.) lisää itseluottamusta, tiedon muistamista, luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Muiden positiivisten vaikutusten lisäksi.

Syli ei tietenkään sovi perinteiseen työskentelyyn pöydän ääressä tietokonetta näpytellen. Sylin vahvuudet ovat neuvotteluissa, asiakastapaamisissa, taukotiloissa... Suomalainen IT-firma on ilokseni ottamassa Sylin koekäyttöön erillisenä työpisteenä: Tietotyöläinen voi sopivassa työnsä vaiheessa valita Sylin työpisteekseen. Saan nopeasti tietoa siitä, milloin Syli valitaan, miksi, ja mitä etua työntekijä tai yritys Sylistä saa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti